Karnelly

Recepten uit de Turkse keuken

Menu voor een Anatolische bruiloftsmaaltijd

Bruiloftssoep - dügün çorbasi
 

Pilav

Kebab

Groenten gevuld met vlees
 

Drie nagerechten:

Zerde - zoete rijst met saffraan, vaak gecombineerd met sütlac - rijstepudding

Börek

Irmik helvasi - griesmeelhalva



Recepten:
 

Bruiloftssoep - dügün çorbasi
 

Ingrediënten:

Bereiding:

Breng het vlees met ruim 1 liter water aan de kook en trek hiervan in 1 uur een bouillon. Neem het vlees uit de bouillon en snijd het in kleine blokjes. Laat de bouillon afkoelen.
Verhit de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer alles door elkaar. Giet er na enkele minuten geleidelijk al roerend de bouillon bij. Laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken.
Roer in een schaaltje de eieren met het citroensap en ruim 1 deciliter water door elkaar. Meng er dan 5 eetlepels van de bouillon door.
Voeg het kleingesneden vlees aan de soep toe en breng aan de kook. Zet het gas uit en roer het eimengsel door de soep. Breng op smaak met wat zout en paprikapoeder.
 

Voor 4 personen

Gemengde rijst - iç pilav

Ingrediënten:

Bereiding:
 

Maak het worteltje  schoon  en kook het samen met de erwtjes 10 minuten in een bodem water met wat zout.
Snijd de lamslever in stukjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Wel de krenten in heet water.
Smelt de boter en fruit hierin de ui glazig. Voeg dan de pijnboompitten toe en smoor alles nog 5 minuten. Schep er de lever door en laat alles 5 minuten zachtjes bakken. Doe er de wortel, doperwtjes en de rijst bij en breng het geheel op smaak met wat zout en peper, de paprikapoeder, de komijn en de dille. Giet er de bouillon op en meng er de uitgelekte krenten door. Leg het deksel op de pan en kook alles tot de vloeistof geheel is verdampt.
Neem de pan van het vuur en strooi er wat peper over. Leg tussen de pan en het deksel twee lagen keukenpapier om de waterdamp te absorberen. Schep na 5 minuten de rijst nog een keer door.
 

Voor 4-6 personen


Kebab

(In bewerking)

Groenten gevuld met vlees

 

Gevulde courgette - kabak dolmasi

Ingrediënten:

Bereiding:
 

Was de courgettes en halveer ze. Hol de helften uit met een lepeltje, maar blijf een stukje van de rand. Pel de uien en hak ze fijn. Was 2 tomaten, dompel ze even in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten daarna in stukjes. Was de dille, sla de stengels droog en knip de nerven af.

Meng het gehakt, de rijst, de kleingesneden tomaat, de peterselie, de dille, de blaadjes munt, de ui, wat zout en peper, de paprikapoeder, 2 eetlepels boter en 1/2 kopje water door elkaar. Vul hiermee de courgettehelften.

Snijd de overgebleven tomaat in 8 dunne plakjes en sluit de open kanten van de courgettes ermee af. Leg de courgettes naast elkaar in een pan. Voeg 1 eetlepel boter en 1 kopje water met wat zout toe. Dek de courgettes af met een passend bord zodat ze niet kunnen verschuiven en smoor ze 25 minuten met het deksel op de pan.

(Tip: Maak van het vruchtvlees dat niet gebruikt wordt, courgettekoekjes.)
 

Voor 4 personen. 

Gevulde uien - sogan dolmasi


Ingrediënten:

Bereiding:
 

Pel de uien en kook ze 20 minuten in water met wat zout. Schep ze met de schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Hol de uien met een lepeltje uit. Hak het binnenste van de ui fijn en zet het apart. Verwijder de korst van het brood. Week het brood in de melk en knijp het daarna uit. Voeg de peterselie, het uitgeknepen brood, het ei, wat zout en peper, de komijn en de paprikapoeder aan het gehakt toe en kneed alles goed door elkaar. Meng er tot slot de apart gehouden ui door. Vul de uien met het vleesmengsel.
Zet de uien in een beboterde ovenvaste schaal en strooi er wat paneermeel over.
Smelt de boter en giet deze over de uien. Schenk er vervolgens de bouillon over en bak de uien 20 minuten in de warme oven.
 

Voor 4 personen
 

 

Gevulde aubergines - patlican dolmasi


Ingrediënten:

Bereiding:
 

Was de aubergines, verwijder de steelaanzetten en halveer ze in de lengte. Snijd van elke aubergine in het midden nog een plakje af. Hol de auberginehelften daarna uit met een lepeltje maar zorg ervoor dat de wand intact blijft. Pel de uien en snipper ze fijn. Was de tomaten, dompel ze even in kokend water en trek er de velletjes af. Snijd de tomaten in stukjes.
Meng het gehakt met de rijst, de tomaten, de peterselie, de ui, wat zout en peper, de paprikapoeder, 2 eetlepels boter en een half kopje rijst. Vul hiermee de auberginehelften. Op de open zijde van de aubergines de eerder afgesneden plakjes als deksel leggen.
Zet de aubergines met het deksel naar boven naast elkaar. Voeg 1 eetlepel boter en 1 kopje water toe. Leg een bord op de aubergines om verschuiven te voorkomen en laat ze 20-30 minuten smoren .

In plaats van aubergines kunnen ook 8 paprika's worden gebruikt.
 

Voor 4 personen
 

 

Aubergine met gehakt - karniyarik
 

Ingrediënten:

Bereiding:

Fruit in de boter de gesnipperde uien en in plakjes gesneden knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Roer er een ontvelde en in stukjes gesneden tomaat door. Verdun de tomatenpuree met wat water en voeg dit met het zout bij het gehakt. Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal het van het vuur af en voeg er de peterselie aan toe. Laat staan.
Snijd overlangs de schil van de aubergines. Laat tussen de geschilde plekken reepjes schil van 2 cm zitten. Kerf ze overlangs in zonder door te snijden. Strooi er wat zout overheen en laat ze 15 minuten staan. Laat ze uitlekken en bet ze droog met wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Verhit de olie in een braadpan. Bak de aubergines voorzichtig aan weerskanten.
Schik ze hierna in een vuurvaste schotel en vul de inkepingen met het gehaktmengsel.
Dek de schotel af met plakken tomaat en de hele groene pepers. Giet er een glas water bij. Bak de schotel 15 minuten in de oven op 160°C. Controleer af en toe of er wat water bij moet.

Serveer met rijst.
 

Voor 10 personen 

 

Gevulde aardappelen - patates karniyarik
 

Ingrediënten:

Bereiding:
 

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in de lengte door. Hol ze met een theelepel uit en zorg ervoor dat de wand intact blijft. Pel de uien, snijd ze een keer door en snijd ze in ringen. Maak de pepers schoon en snijd ze in ringen. Was de tomaten, dompel ze even in kokend water en trek er de velletjes. af. Snijd de tomaten in stukjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit 3 eetlepels boter en fruit hierin de ui glazig. Voeg het gehakt toe, prak het rul en bak het tot het zijn kleur heeft verloren. Doe er dan de tomaat, de pepertjes, de peterselie, de blaadjes munt en wat zout en peper bij en laat alles 5 minuten zachtjes stoven. Vul de aardappelen met het gehaktmengsel, zet de aardappelen in een beboterde ovenvaste schaal en giet er ruim 1 deciliter water op. Verdeel de overige boter in klontjes over de aardappelen en zet ze circa 20 minuten in de oven.
 

Voor 4 personen

 

Bruiloftsrijst - zerde
 

Ingrediënten:

Bereiding:
 

Breng de rijst met 1,5 liter water en de suiker aan de kook. Kook de rijst 20 minuten.
Laat intussen de saffraan in 5-6 eetlepels heet water circa 15-20 minuten wellen.
Roer de arrowroot met 3-4 eetlepels koud water tot een glad papje.
Voeg nadat de rijst 12 minuten heeft gekookt, de saffraan met het vocht en de glad geroerde arrowroot aan de rijst toe. Kook de rijst op een zacht pitje tot er een dikke massa ontstaat. Was intussen de rozijnen met warm water, laat ze uitlekken en dep ze droog.
Verdeel de rijst over schaaltjes en garneer het toetje met de pijnboompitten, de granaatappelpitjes en de rozijnen.
 

Voor 4 personen


 

Gebakken rijstpudding met saffraan - firinda sütlaç

Ingrediënten: Bereiding:
 

Breng in een pan de melk met kaneelstokje, citroenschil, saffraan en vanillesuiker aan de kook. Voeg de rijst toe en breng al roerend aan de kook. Laat het op laag vuur met het deksel op de pan in circa 15 minuten gaarkoken, af en toe doorroeren.
Roer er de rozijnen door en laat de rijst iets afkoelen. Verwijder kaneelstokje en citroenschil.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin en hak ze fijn.
Klop in een kom boter en suiker tot een romig mengsel.
Splits de eieren. Klop de eidooiers door het suikermengsel. Schep het eiermengsel en de gehakte amandelen door de rijst.
Klop de eiwitten stijf (vetvrije gardes en vetvrije kom gebruiken) en schep dit door de rijst.
Vet een vuurvaste puddingvorm in en schep het rijstmengsel erin. In circa 25 minuten in de oven gaar en iets bruin bakken.
Koud of warm serveren.

Voor 6 personen

 

 

Börek

(In bewerking)


Irmik helvasi - griesmeelhalva
 

Ingrediënten:

Bereiding:
 

Smelt de boter. Laat hierin de griesmeel en de pijnboompitten op laag vuur lichtbruin kleuren. Giet er dan de melk bij en strooi er 500 gram suiker door. Roer alles goed door elkaar en laat het opstaan tot de vloeistof is verdampt. Dat duurt ongeveer 8-10 minuten. Neem de pan van het vuur en strooi er de rest van de suiker en de kaneel op. Leg het deksel op de pan en laat alles nog 10 minuten staan.
Schep de halva om en serveer hem direct.
 

Voor 6-8 personen

 


Terug naar recepten uit de Turkse keuken