Karnelly
Recepten uit de Griekse keuken

Sauzen, dressings en marinades

Olijfolie en azijn - lathůxitho
(bij (rauwe) salades en gezouten visjes

IngrediŽnten voor een salade voor 4 personen:

Klop alle ingrediŽnten door elkaar of doe ze over in een schone pot en schud flink door elkaar.

-.-.-.-.-.-.-

Olijfolie en citroensap - latholťmono
Lekker bij salades van gekookte groenten of bij gegrilde, gebakken of gepocheerde vis en bij schaal- en schelpdieren

IngrediŽnten voor een salade voor 4 personen:

Klop de ingrediŽnten goed door elkaar of schud ze samen in een pot.
Salade van gekookte chůrta is het lekkerst zonder kruiden of ui. Aan alle visgerechten geven ze iets extra's.  

-.-.-.-.-.-.-

Ei-citroensaus - avgolťmono

IngrediŽnten (voor 4 personen)

Doe de eieren in een hoge kom en klop ze met de mixer schuimig en licht van kleur. Voeg er in gedeelten het citroensap aan toe en blijf mixen. Voeg er met scheutjes tegelijk, al kloppend, de hete bouillon door tot het mengsel egaal is en warm. Giet het al roerend bij het gerecht of de soep en warm het al roerend even door tot de saus of soep bindt. Laat het niet aan de kook komen en serveer meteen.

(Maak de saus kort voor het serveren. Als de saus aan een soep wordt toegevoegd, kan de pan op laag vuur blijven staan. Klop dan telkens wat van de hete bouillon door het eimengsel en giet de verdunde saus bij de soep. Neem andere gerechten zoals dolmades of vleesgerechten van het vuur en giet bijna al het hete kookvocht af boven een steelpan. Er moet circa 1/4 liter zijn. Zet de pan weer terug op het vuur vlak voordat de saus erbij gaat.)

-.-.-.-.-.-.-

Marinade voor gegrild (lams)vlees - sŠltsa marinŠta yia arnŪsio kreas

IngrediŽnten voor 1-1,5 kg vlees:

Meng alle ingrediŽnten door elkaar. Doe het vlees in een diepe kom en giet de marinade erover. Giet er eventueel meer wijn bij, het vlees moet net onderstaan. Marineer 1-24 uur (eventueel afgedekt in de koelkast) en schep het regelmatig door. Dep het vlees voor het grillen droog met keukenpapier.

 

Terug