Een eetbare tuin op het dakterras


 

Kijk hier voor meer foto's

 


Te koop in Amersfoort: penthouse met dakterras

Groente, fruit en kruiden telen in potten en bakken


 

Belangrijk:

Houd rekening met de draagkracht van terras of balkon, want het gewicht van natte grond plus pot kan aanzienlijk zijn.

Zorg voor potten met voor de desbetreffende plant, struik of boom geschikte afmetingen.
Gebruik goede potgrond en plantenvoeding en zorg voor een goede drainage.

 

 

Luizen op een natuurlijke manier bestrijden:

 • Citroenkruid en Munt
  Zet deze kruiden tussen luisgevoelige planten. Mieren houden niet van hun geur en kweken hun bladluizen dan elders. Munt verjaagt bovendien aardvlooien en koolwitjes.

 • Oost-Indische kers
  verdrijft allerlei soorten luis, alsmede witte vlieg van de tomaten. Oost-Indische kers verspreidt met zijn wortels een bittere stof die door naburige planten wordt opgenomen. Insecten houden hier niet van.

 • Knoflook en uien
  Plant knoflook en uien tussen de rozen.  Ze hebben dan minder last van luis en bovendien gaan ze rijker bloeien en sterker geuren.

 • Afrikaantjes
  houden mieren (en dus luizen), aardappelaaltjes, draadworm, witte vlieg en andere insecten weg.

 


Miniatuur appelboom
 

De miniatuur appelboom van Coronet is ideaal voor een balkon of dakterras. Er zijn verschillende varieteiten.

Op ons terras hebben wij de variëteit Red Devil. De helderrode appels komen tot volle rijping eind september. Hun buitengewone smaak herinnert aan die van aardbeien. De soort is ziektebestendig en zelfbestuivend.

Dit boompje kan heel goed in een pot met een capaciteit van minstens 25 liter.
Voldoende water geven vanaf april tot aan de oogst en 1x per week vloeibare voeding.

De appelboom heeft, vooral tijdens het eerste jaar, wat extra steun nodig. Beperk daarom het aantal vruchten tot ongeveer zes. Neem de andere knoppen begin juni weg. Neem gedurende de volgende jaren telkens de overtollige knoppen weg zodat enkel de vruchtdragende knoppen overblijven op een afstand van ongeveer 5 cm (om overbelasting te voorkomen).

Er is geen andere boom nodig voor bestuiving; de boom is zelfbevruchtend.

De boom hoeft niet gesnoeid te worden. Als je toch wat wilt snoeien, moet het  in de winter gedaan worden.


Ook bramen en frambozen kunnen in een 40 cm diepe bak gekweekt worden, mits de struiken goed gesteund worden. Na de oogst de oude stengels respectievelijk ranken bij de grond afsnoeien en de nieuwe scheuten aanbinden. Als bij de braam niet voldoende nieuwe ranken beschikbaar zijn, laat je enkele oude ook staan voor de volgende oogst.

Rubus idaeus "Autumn Bliss"
Dit is een herfstframboos. De struik is zelfbestuivend, bloeit in de maanden mei en juni. Vanaf eind juli tot eind oktober kunnen vruchten geplukt worden. Zet de struik op een zonnige plek. De struik is winterhard. Als je twee keer per jaar wilt oogsten, knip dan elke leeggeplukte stengel weg en laat alle nieuwe zitten. Wil je één grote oogst in de herfst, dan knip je eind oktober nadat de plant vruchten heeft gegeven, alle takken 10 cm boven de grond weg.
Frambozen houden van humusrijke, licht zure grond en vragen dan ook een organische meststof (koemest).

Rubus fruticosus "Thornless Evergreen"

Bij een goede rijping is deze braam heerlijk zoet. De struik is zelfbestuivend en bloeit met wit-roze bloemen in de maanden mei en juni. De vruchten kunnen vanaf half augustus tot half september geplukt worden. Deze struik vraagt een zonnige standplaats en is winterhard.
Bindt de dikke takken in het voorjaar vast; deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog teveel is, kan weggesnoeid worden. Na de oogst de takken waaraan vruchten hebben gezeten, volledig wegsnoeien.
Bramen houden van humusrijke, licht zure grond en vragen dan ook een organische meststof (koemest).

 

 

Vijg

Zet vijgen altijd tegen een muur op het zuiden, uit de wind. Het kan deze plant niet warm genoeg zijn. In ons klimaat draagt de vijg eenmaal per jaar vrucht, in oktober. Kleine groene vijgjes waarmee struiken de winter ingaan, rijpen nooit en kunnen beter verwijderd worden. De vruchten die volgend jaar zullen rijpen, zijn de kleine groene knopjes ter grootte van een erwt die bij het ingaan van de winter al zichtbaar zijn bij de littekens van het afgevallen blad.
Verwacht geen bloemen aan de vijgenboom, want de bloem is de vijg. Wat wij een vrucht noemen, is in feite een bloembodem met piepkleine bloempjes aan de binnenkant. In mediterrane streken worden die bloemen bevrucht door een galwespje. Het gaatje waardoor het insect binnendringt is te zien aan de bovenkant van de vrucht. Bij ons komt dat wespje niet voor, maar veel vijgenrassen kunnen ook zonder bevruchting vijgen geven.

Om een goede groei en rijke oogst te krijgen, is het nodig de wortelruimte te beperken.
De vijg doet het goed in een container. De grootte van de boom hangt af van de grootte van de pot waarin hij geplant wordt. In een vierkante bak van 50 x 50 x 50 kan een vijg uitgroeien tot een struik van ruim 2 meter breed en hoog.

’s Winters kan de vijg buiten blijven. Niet dat een vijg volledig winterhard is, maar met een goede verzorging lukt het wel om hem over te houden. Nattigheid doet meer kwaad dan vorst. Natte wortels bevriezen sneller dan droge. Een vijg die nog in volle groei is als de vorst invalt, is extra kwetsbaar. Wees daarom voorzichtig met mest die veel stikstof bevat want stikstof bevordert de groei. Gebruik liever een meststof met veel kalium en fosfor, zoals je die geeft aan tomaten, en mest niet tot diep in de herfst, maar houd er eind juli mee op.
Mocht het een keer echt streng vriezen, pak de struik dan in met rietmatten of noppenfolie.

Rassen die wel wat vorst kunnen verdragen, zijn Ischia en Brown Turkey.

Lees meer over vijgen .....

Sitemap
Home